2016-12-28 01:00:00

Ne veszítse el a családi kedvezményt!


2017-től a munkáltató már csak akkor tudja figyelembe venni a családi kedvezményre vonatkozó nyilatkozatot, ha azon a gyermek(ek) – hivatalosan fogalmazva "eltartott(ak)" –  adóazonosító jele is szerepel. Ez alól csak a magzat jelent kivételt a várandósság ideje alatt.

Honnan lesz a gyermekemnek adóazonosító jele?
Minden valószínűség szerint már van, csak arra kell figyelnie, hogy ezt a 2017-es adóelőleg nyilatkozaton fel is tüntesse.
A 2006 után születetteknél ugyanis az adóazonosító jel megállapítása automatikusan megtörtént. A 2006 előtt született, de 2016. december 31-ig 25. életévüket be nem töltöttek számára a NAV hivatalból kiállította és 2016. november 30-ig postán megküldte az adókártyát. Így elméletileg nincs olyan gyermek, aki nem rendelkezik adóazonosító jellel.
Amennyiben valaki mégis olyan eltartott után kíván igénybe venni kedvezményt, aki nem rendelkezik adóazonosítóval, az a a NAV ügyfélszolgálati irodáiban ingyenesen beszerezhető, vagy a http://nav.gov.hu/nav/letoltesek/nyomtatvanykitolto_programok/nyomtatvanykitolto_programok_nav/adatbejelentok_adatmodositok/NAV_16t34.html linkről letölthető 16T34-es adatlap kitöltésével kérelmezheti adóazonosító jel megállapítását.

Mit kell tennem?
Az adóazonosító jellel ellátott, szabályosan kitöltött nyomtatványnak még a januári bérkifizetés (január vége/február eleje) előtt meg kell érkezni a munkáltató bérszámfejtőjéhez.

Mennyit kapok?
A családi adókedvezmény összege 2017-ben:
1. egy eltartott esetén kedvezményezett eltartottanként 66.670 Ft/hó adóalap kedvezmény, ami 10.000 Ft/hó adóelőleg csökkenést jelent, vagyis a munkáltató ennyivel kevesebb SZJA-t von le a bruttó béréből.
2. két eltartott esetén kedvezményezett eltartottanként 100.000 Ft/hó, ami 15.000 Ft/hó/kedvezményezett eltartottnyi adóelőleg csökkenést jelent.
3. három vagy több eltartott esetén kedvezményezett eltartottanként 220 000 forint, ami 33.000 Ft/hó/kedvezményezett eltartottnyi adóelőleg csökkenést jelent.

Mi a különbség az eltartott és a kedvezményezett eltartott között?
Kedvezményezett eltartott:
a) az, akire tekintettel a magánszemély családi pótlékra jogosult,
b) a magzat a várandósság időszakában (fogantatásának 91. napjától megszületéséig),
c) az, aki a családi pótlékra saját jogán jogosult,
d) a rokkantsági járadékban részesülő magánszemély.

eltartott: minden kedvezményezett eltartott és az, aki a családok támogatásáról szóló törvény szerint a családi pótlék összegének megállapítása szempontjából figyelembe vehető vagy figyelembe vehető lenne.

A két kategória közti eltérésre leggyakoribb példa, hogy ha valaki pl. egy egyetemista és középiskolás vagy fiatalabb gyermeket nevel, az ő esetében két eltartottat (mindkét gyermek), de csak egy kedvezményezett eltartottat (a kisebb gyermek) vehetünk figyelembe, így a 2. pont szerint 100.000 Ft/fővel számolunk, de csak egy gyermek után jogosult igénybe venni, ami 100.000 Ft adóelőleg kedvezményt (=15.000 Ft adócsökkenést) jelent.